oefenen met drama in de klas

07-03-2012 13:37

Drama in groep 3,4,5   joyce lesvoorbereiding dramales 24-11-2011.doc (234,5 kB)

Van tevoren heb ik de les voorbereid. Ik heb een stuk over het BVV-model gelezen, in de powerpoint van drama en in het boek kijk op spel. Hieruit haalde ik dat ik aan mijn les betekenis, vaardigheid en vormgeven moest verbinden. Dit heb ik ook gedaan. Door te beginnen met verschillende emoties, waren de leerlingen gelijk betrokken. Zij herkenden de emoties en wilden het graag laten zien aan de klas. We hebben het eerst een keer als proef gedaan, voordat we echt begonnen. Zo kon iedereen eerst zien wat precies de bedoeling was. Hierdoor heb ik een vaardigheid aangeleerd. Ook mocht er zelf verzonnen worden wat er precies gespeeld werd, de leerlingen overlegden wie wat moest doen. De speelruimte was in de kring en was dus groot genoeg voor het spelen van de stukjes.                                                                               Bron: (De Nooij, H. (2004). Kijk op spel. Groningen: Wolters Noordhoff)

 

 

Ik heb in mijn stage groep 3,4 en 5 een dramales gegeven. Deze ben ik begonnen met verschillende emoties met de leerlingen uit te beelden. Steeds mocht een andere leerling een emotie uitbeelden en daarna de beurt aan iemand anders geven die zijn/haar vinger op stak.

Toen iedereen een beetje in gekomen was, heb ik de klas in tweeen gedeeld. Steeds mocht er een groepje naar voren komen, van één van de twee groepen en die kregen van mij een uitbeeld opdracht. De leerlingen van hun eigen groepje moesten dan raden wat er uitgebeeld werd. Daarna was het andere groepje aan de beurt en zo wisselde het steeds. Nadat een groepje het had uitgebeeld, hebben we met z'n allen geapplaudisseerd. In mijn lesvoorbereiding staat dat ik de motivering van de leertaak wilde volgen. Van Van Parreren spreekt over de motivering van de leertaak. Hij benadrukt dat aandacht geven aan de zin van de leertaak en iets zodanig aanbieden dat de leerlingen zin krijgen in de leertaak helpt aan de motivatie ervan. (Brandenburg, 2009) Ook heb ik erop gelet dat ik tijdens de les complimenten gaf. De leerlingen die alleen voor de klas durfden, gaf ik een compliment. Als een groepje klaar was, zei ik vaak ook: 'Goed gedaan!' Volgens Alkema en Tjerkstra zorgen complimenten (beloningen) ervoor dat leerlingen zich gezien voelen. Ook zal het zelfvertrouwen van het kind toenemen. (2006, H7.6.5)

 

Het was voor mij nieuw om een dramales te geven, maar ik vond het heel leuk om te doen. De leerlingen waren heel erg gemotiveerd en deden goed mee. Ook durfde iedereen iets uit te beelden voor de klas. Het duurde ongeveer een half uur en eigenlijk wilde ik nog wel even doorgaan. Ik heb de dramales pas aan het einde van mijn stage gegeven, dus ik heb in deze klas maar 1 dramales gedaan.

joyce scan feedback dramales.pdf (484,6 kB)

 

Drama in groep 6,7,8:
In mijn stage nu in groep 6,7 en 8 heb ik 2 dramalessen gegeven. De eerste les kreeg iedereen een kaartje met daarop een bepaalde eigenschap. (bijvoorbeeld heel erg verliefd, gehaast, stotteren, blij etc.). Ik vertelde dat ik steeds 2 leerlingen naar voren zou vragen en zij hadden elkaar heel lang niet gezien. Maar iedereen moest de eigenschap laten zien, die op je kaartje stond.

De leerlingen waren heel gemotiveerd, want er wordt bijna geen drama met hen gedaan op school. Ze deden heel goed en leuk mee en vonden het een leuke les. Ik vond het erg leuk om deze les te geven, het gaf me wel een kick dat het allemaal goed ging en dat iedereen het durfde uit te beelden.

 

De tweede les die ik gegeven heb, moest iedereen tegenover elkaar gaan staan en steeds kreeg iedereen per tweetal dat tegenover elkaar stond een nummer. 1 t/m 10 heb ik gedaan. Ik heb toen uitgelegd dat we naam/beroep/plaats gingen doen. Ook vertelde ik dat je snel moest zijn met het antwoorden en dat er sportief mee gedaan moest worden. Het was een hele leuke les, waarin veel werd gelachen. Deze les vond ik ook heel erg leuk om te geven.

 

Ik vond het in het begin allemaal spannend om drama te gaan geven, maar na deze lessen voel ik me er veel beter bij. Ik vind het juist ontzettend leuk om drama te geven en wil nu van alles uit proberen met de klas.