muziekles groep 6,7 en 8
joyce lesvoorbereiding muziek les.doc (69,5 kB)
Joyce werkblad muziek.docx (757,1 kB)
Ik heb op 15-03-2012 een muziekles gedaan met groep 6,7 en 8. Een aantal dagen ervoor heb ik de les voorbereid. Ik wilde tijdens de les letten op een korte en duidelijke uitleg. Één van de principes van Van Parreren is: deelstappen in het onderwijs. Ik wilde tijdens deze les rekening houden met de stapjes die ik noemde. De uitleg heb ik stap voor stap gedaan, zodat iedereen het kon volgen. Snapte iedereen het, vertelde ik wat daarna de bedoeling was. Ook benadrukt van Van Parreren dat deelstappen in het onderwijs belangrijk zijn, omdat de motivatie wordt bevorder en het de leerlingen inzicht biedt in het eigen leerproces. (Brandenbrug, 2009) De les ging over verschillende soorten muziek.
Ik had een aantal muziekfragmenten opgezocht op youtube. Deze waren allemaal verschillend. Er zat hele rustige muziek bij, maar ook disco muziek. Voordat de les begon had ik iedereen een werkblad gegeven. Deze moesten zij tijdens de les invullen. Ik moest nog 1 werkblad extra kopieeren, waardoor de start wat rommelig was.
Eerst vroeg ik aan de leerlingen waar we allemaal muziek kunnen horen. Wat voor muziek is dat dan en waarom horen we het juist op die plek? De leerlingen deden enthousiast mee. Daarna heb ik uitgelegd wat de bedoeling was en hoe het werkblad ingevuld moest worden. Ik zette steeds een muziekje op en de leerlingen moesten goed luisteren naar de muziek. Op het werkblad vulden zij dan in, wat voor soort muziek het was en waar het voor kon komen. Bijvoorbeeld: rustige, langzame muziek - in een cafe
Toen alle fragmenten afgelopen waren, hebben we ze allemaal nagekeken. Ik heb zoveel mogelijk leerlingen laten vertellen wat ze hadden ingevuld en waarom zij dat hadden ingevuld. Zo kon ik horen wat de leerlingen voor antwoord hadden. De klas leerde zo ook naar elkaar te luisteren. Volgens Alkema, van Dam, Kuipers, Lindhout en Tjerkstra leren leerlingen zich open te stellen voor anderen, naar elkaar te luisteren, hun mening te vormen en de leerstof te verwerken met deze interactievorm. (Alkema, van Dam, Kuipers, Lindhout & Tjerkstra, 2006, H 5.5.5)
Het was ontzettend leuk om een keer zo'n muziekles te geven. De leerlingen vonden het leuk om te doen!
reflectie van de les:
In het boek muziekmeester, heb ik een stuk gelezen over het luisteren naar muziek. Hierin stond dat muziek niet alleen voor ontspanning is, maar door goed naar de muziek te luisteren je veel meer kunt horen. (2010, p. 16-17) Muziek wil je iets vertellen. De les ging over verschillende soorten muziek en op welke plaats de muziek voor kon komen. De leerlingen moesten dus goed luisteren wat voor gevoel het liedje hen gaf.
Het was een grote groep, met wie ik deze les heb gedaan. Het begon een beetje rommelig, om dat ik nog 1 werkblad moest kopiëren. De leerlingen deden wel goed mee en luisterden rustig naar alle muziek fragmenten. Steeds liet ik hen 2 min. luisteren en toen zette ik het muziekje uit. De leerlingen konden dan het werkblad invullen. Nadat alle fragmenten geweest waren, heb ik met de leerlingen besproken wat voor antwoorden er opgeschreven waren. Er kwamen heel veel verschillende antwoorden naar voren. Het was leuk om van iedereen te horen wat zij hadden. De leerlingen vonden het een leuke muziekles. De volgende keer wil ik er voor zorgen dat de les direct, rustig kan beginnen. Ik zorg dat ik een aantal extra werkbladen heb, zodat ik in ieder geval genoeg heb. Ook stond in mijn feedbackformulier dat ik van te voren goed moet nadenken of de leerlingen mogen overleggen. Hier had ik van tevoren nog niet goed genoeg over nagedacht. De volgende keer wil ik hier meer aandacht aan besteden.
joyce scan feedback muziekles.pdf (501,5 kB)
Ik heb deze les laten controleren door Sjoerd. De beoordeling ervan moet ik nog terug krijgen.